Welkom op onze blog!

Dementie is een veel voorkomende ziekte in onze omgeving. Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving met dementie. Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen om ons heen met dementie alleen maar blijft groeien.
Door één keer per vier weken een blog te schrijven over dementie, het omgaan hiermee en wat kan helpen, hopen we jullie van informatie te voorzien die helpend kan zijn.
Het eerste blog wordt geschreven door Mandy, de casemanager dementie van ‘Vergeet Mij Niet’ van Samen Verder.

Mandy van de Wiel

Hallo,
In dit blog stel ik me graag aan u voor. Ik ben Mandy van de Wiel. Sinds we zijn begonnen met ‘Vergeet Mij Niet’ bij Samen Verder, ben ik sinds 1 april 2021 begonnen als casemanager dementie. Ik ben voor mensen met dementie en hun mantelzorg een vraagbaak, vertrouwenspersoon, een regelaar, een emotionele steun maar vooral een helpende hand in de wirwar voor wat op iemand afkomt zodra iemand bekend is met geheugenproblemen of diagnose dementie. Om met de problemen rondom deze moeilijke situatie om te kunnen gaan kan ik meedenken, zorg en hulp inzetten die nodig is en de juiste indicaties hiervoor aanvragen. Ik kan helpen met het beantwoorden van vragen die mensen hebben, zoals hoe zal het proces van dementie verlopen? Wat moeten we allemaal regelen? Moeten we vooruit al keuzes maken? Wat als ik of mijn partner niemand meer herkent en nog erger, niet meer thuis kan wonen? Ik ga altijd uit van de kracht en eigen regie van de cliënt en handel dan ook in zijn belang. Ook de mantelzorgers vinden een luisterend oor bij mij, en wat ik niet kan beantwoorden, zoek ik uit tot ik het wel weet.
Mocht u iemand kennen die problemen heeft met het geheugen, of de diagnose dementie heeft gekregen, kunt u mij bellen voor een afspraak. Ik kom dan op huisbezoek. Dit kan met de persoon om wie het gaat alleen, of met de mantelzorger erbij, maar een eerste gesprek kan ook plaatsvinden met de mantelzorg alleen. Ik vind het belangrijk om iemand goed te leren kennen en op die manier de juiste hulp te kunnen bieden. Vandaaruit gaan we samen verder kijken hoe ik het beste kan helpen.
Schroom daarom niet om hulp in te schakelen, ik sta graag voor u klaar.
Groet,
Mandy van de Wiel

Wat je moet weten over een casemanager dementie:

  • Het belang van inzet een casemanager is wetenschappelijk bewezen;
  • De casemanager is het aanspreekpunt voor mensen met dementie en hun naasten;
  • De casemanager heeft een specifieke opleiding gevolgd voor deze werkzaamheden;
  • De casemanager kan al betrokken worden in de ‘niet-pluis’-fase. Dit is al voor het stellen van de diagnose;
  • De casemanager wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering;
  • Voor casemanagement heeft u geen verwijzing nodig van een arts;
  • De casemanager werkt samen met huisarts, wijkverpleegkundige, fysiotherapie en andere disciplines.