Individuele begeleiding thuis voor mensen met dementie

Binnenkort verschijnt er in de wijkkranten van Helmond een advertentie om de individuele begeleiders van Samen Verder aan u voor te stellen.

Het zijn gemotiveerde collega’s die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met dementie in de thuissituatie. Het doel is mensen met dementie zo lang en veilig mogelijk thuis te laten wonen en de mantelzorgers te ontlasten.

Niet iedereen met dementie heeft behoefte of is in staat deel te nemen aan dagbesteding in groepen. Eén op één ondersteuning in de vertrouwde thuissituatie kan noodzakelijk zijn, maar wordt ook als prettig ervaren. Ook als mensen met dementie al naar de dagbesteding gaan, kan er een begeleider worden ingezet in de thuisomgeving.

Bij dementie is het belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandig beslissingen te blijven nemen en actief te blijven. Door het inzetten van individuele begeleiding worden deze vaardigheden zo lang mogelijk behouden. De begeleider sluit aan bij de wensen en behoeften van zowel de zorgvrager als mantelzorger en zorgt zo mede voor een positieve gezondheid van de zorgvrager.

Tijdens de begeleidingsmomenten is er ruimte om je verhaal kwijt te kunnen, ervaringen uit te wisselen, het over emoties te hebben over de achteruitgang, maar ook samen te lachen.

De activiteiten kunnen uiteenlopend zijn, van samen een kopje koffie drinken tot wandelen, een maaltijd samen bereiden of een potje kaarten. Een uitje naar bijvoorbeeld een tuincentrum of het bezoeken van winkels behoren ook tot de mogelijkheden.

We kijken vooral naar wat de zorgvraag nu is en hoe men dit graag wil blijven doen.

Een ander doel is de mantelzorg wat verlichting te geven. Deze krijgt door de individuele begeleiding meer tijd voor zichzelf en kan zo de zorg beter volhouden.

Het is de moeite waard om de advertentie te bekijken, hier ziet u ook wie de individuele begeleiders zijn. (Een link naar het artikel zal hier binnenkort worden geplaatst).

In onze volgende blog zal een begeleider vertellen over haar werk en waarom ze dit graag doet, een tip om ook te lezen!

Bekijk onderstaande filmpje om beeld te krijgen van hoe de individuele begeleiding eruit kan zien.

Voor vragen/ opmerkingen kunt u altijd contact opnemen met Samen Verder, tel. 0492-476001.