Bewegen bij dementie

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen bij dementie belangrijk is. Het kan de dementie niet stoppen maar het lijkt daardoor wel te vertragen. Veel ouderen met dementie bewegen te weinig. Met bewegen verbeter je het denken, de conditie en de doorbloeding en verminder je de onrust en passiviteit.
In deze blog leest u meer over bewegen bij dementie en hoe lokaal aanbod hierin kan ondersteunen.

In alle stadia van dementie is blijven bewegen van belang. Het is goed te kijken of de persoon met dementie vroeger een sport heeft beoefend die mogelijk weer (deels) opgepakt kan worden. Als iemand minder mobiel is kan er ook gekeken worden naar hulpmiddelen om samen een activiteit te doen.
Denk aan een duofiets, of een ballon overgooien i.p.v. een bal. Dagelijks een stukje gaan wandelen draagt ook bij aan de verbetering van de gezondheid.

Er bestaan in steeds meer steden in de regio beweegtuinen, zie bijvoorbeeld: https://jibbplus.nl/sport-beweging/activiteiten-volwassenen-oud/beweegtuin/. De oudere kan hier onder begeleiding sporten en volop in beweging zijn op bewegingsapparaten. Dit vindt vaak in groepsverband plaats, wat ook het sociale contact ten goede komt. Zeker een aanrader voor mensen in het beginstadium van dementie.

In sommige regio’s kan men gebruik maken van het plaatselijke zwembad: https://www.levhelmond.nl/lokaal-aanbod/gezond-en-vitaal-ouder-worden/bewegen-water.
Zo kan er onder begeleiding worden gezwommen en kunnen er overige wateractiviteiten worden ondernomen. Dit is uiterst geschikt voor mensen met dementie die ook minder mobiel zijn.

Bewegen of dansen op muziek kan een belangrijk middel zijn om onrustig gedrag te verminderen.
Zet thuis eens herkenbare muziek (van vroeger) op en begin mee te zingen of te klappen.
Grote kans dat de persoon met dementie mee gaat doen en hier van kan genieten.

Ook in Helmond en de regio zijn diverse initiatieven op het gebied van bewegen beschikbaar.
Denk aan individuele begeleiding vanuit Samen Verder (voor thuiswonende mensen met een WLZ-indicatie), de begeleiders kunnen ondersteunen bij allerlei activiteiten om mensen in beweging te krijgen en te houden. De LEV groep met buurtsportcoaches voorziet met diverse projecten ook in voldoende beweging voor ouderen, zie voor meer info: https://www.gezondhelmond.nl/events.

Kortom, er is voldoende te ondernemen om in beweging te blijven.
Ook kleine bewegingen helpen, door bijvoorbeeld aardappelen te schillen of af te wassen.
Het is belangrijk om mensen met dementie actief te krijgen en te houden.
Professor dr. Scherder besteedt hier aandacht aan in zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’, interessant om eens te lezen. https://www.onlinebibliotheek.nl/catalogus/383763908/laat-je-hersenen-niet-zitten-erik-scherder.

In het volgende blog gaan we dieper in op het onderwerp gezonde voeding bij dementie.
Ook gaan we in op welke voedingsstoffen een groter risico hebben op het krijgen van dementie.
Kom zeker terug op de site om dit blog te lezen volgende maand!