Gezonde voeding bij dementie

Praktisch iedereen weet dat bij een gezonde levensstijl ook gezonde voeding hoort. Steeds meer komen onderzoekers erachter dat ‘wat goed is voor je hart, ook goed is voor je brein’[1]. We weten al dat een ongezonde levensstijl meer risico geeft op dementie. Uit recent onderzoek[2] blijkt zelfs dat er al eerder voortekenen zijn, namelijk schade aan de hersenen en geheugenproblemen voordat er dementie is vastgesteld.

Je kunt dus zelf al deze schade gaan beperken door bijvoorbeeld te stoppen met roken, minder of geen alcohol te drinken en voor gezonde voeding te zorgen.

Wat is gezonder eten en drinken?

Het begint met minder suikers. Teveel suiker kan leiden tot diabetes, hart- en vaatziekten. Ook alcohol heeft een nadelig effect. Dit verhoogt namelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen geven meer kans op het ontwikkelen van dementie.

Gezonde voedingsstoffen:

  • Volkoren producten
  • Groenten zoals bladgroenten (andijvie, koolsoorten)
  • Fruit
  • Onverzadigde vetten (noten of olijfolie)
  • Peulvruchten

Kun je met bepaalde voeding dementie voorkomen?

Het antwoord is helaas nee. Uit sommige onderzoeken zou blijken dat cafeïne de kans op dementie zou verkleinen, uit andere onderzoeken bleek er juist weer geen positief effect. Bepaalde vitamines en vetten zijn ook onderzocht, maar er is niets gevonden wat dementie kan voorkomen. Voor meer informatie hierover klik op deze link:
https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/oorzaken-preventie/voeding

De conclusie is dat een gezonde levensstijl met waaronder gezonde voeding de risico’s kunnen verkleinen in het ontwikkelen van dementie. Net als bij het voorkomen van diabetes, hart- en vaatziekten is gezond leven belangrijk.

Naast gezonde voeding is ook beweging, voldoende rust en niet roken van belang. Mocht u het lastig vinden om gezonder te gaan eten, dan kan het helpen om niet in één keer uw volledige voedingspatroon om te gooien, maar dit met kleine stapjes te doen. Eerst bijvoorbeeld minderen met suiker en zout. Als dit goed lukt kunt u makkelijker overstappen op volkoren producten.

Drink daarbij voldoende, het liefst water, dit zorgt ook voor een verzadigd gevoel en voorkomt dat u teveel (ongezond) eet.