Hoe ziet dementie er dan uit?

Dementie is algemeen bekend bij ieder van ons. Over het algemeen verloopt dementie in 4 fasen:

  1. De bedreigde ik
  2. De Verdwaalde ik
  3. De verborgen ik
  4. De verzonken ik

In de eerste fase, “de bedreigde ik” ontstaan de eerste symptomen. De bekenste is natuurlijk beginnende vergeetachtigheid. Doordat de persoon zich bewust is van de vergeetachtigheid kan hij/zij zich bedreigd voelen. Deze persoon kun je beter niet steeds corrigeren, maar juist ondersteunen. Door het gevoel van bedreiging wil de ander de vergeetachtigheid juist verbergen.

In de tweede fase van de “verdwaalde ik” is de persoon met dementie vaak gedesoriënteerd. Hierbij kan gedacht worden aan besef van tijd of plaats. Het is goed om met een vaste structuur te werken, dit geeft houvast. De vertrouwde activiteiten zijn hierbij ondersteunt.

In de derde fase van de “verborgen ik” is het belangrijkste kenmerk dat iemand teruggetrokken is. Verliest hierdoor contact met anderen en leeft voornamelijk in een ‘eigen’ wereld. Voor de naasten is het van belang om juist contact te blijven maken, korte contacten zijn daarbij voldoende. Het gebruik van (voor)naam en aanrakingen zijn hierbij vaak van waarde.

In de vierde fase de “verzonken ik” is er haast geen contact meer met de buitenwereld. Vaak zijn de ogen gesloten en zal er weinig tot geen reactie meer komen. Het contact houden met uw naaste is lastig, toch kun je door middel van muziek, geuren of uw stem toch nog zorgen voor een aangename gewaarwording.