Harmonie van Herinneringen: Muziektherapie in de Dementiezorg

Er is iets bijzonders met muziek; het heeft de unieke kracht om ons terug te halen naar een bepaald moment in de tijd, oude herinneringen te doen herleven en gevoelens te herstellen die we dachten te zijn vergeten.

Stel je een rustige kamer voor in een zorginstelling. Plotseling klinkt er een liedje uit oude tijden, en de persoon met dementie, die meestal teruggetrokken is, begint te glimlachen en zachtjes mee te neuriën. Dit moment vangt de magische kracht van muziek in de zorg voor mensen met dementie.

Interessant is dat muziek een sterk effect heeft op het lange termijn geheugen, één van de aspecten van het geheugen dat vaak lang intact blijft bij mensen met dementie. Vaak is muziek die zij luisterden rond hun 20ste levensjaar de muziek die hen het meest emotioneel raakt.

De wetenschap van muziek en dementie.

Recente studies, zoals een onderzoek gepubliceerd in het ‘Journal of Alzheimer’s Disease’, tonen aan dat muziek gebieden van de hersenen activeert die lange tijd resistent blijven tegen de effecten van dementie. MRI-scans hebben een ‘vuurwerk’ van activiteit in deze gebieden onthuld wanneer patiënten luisteren naar muziek uit hun jeugd.

Tips van de casemanager dementie om muziek te gebruiken bij mensen met dementie:

  • Probeer te achterhalen wat de lievelingsmuziek is geweest van iemand. Deze muziek zorgt voor veiligheid en herkenbaarheid. Je kunt hier een playlist van aanmaken en zo de muziek gebruiken uit verschillende periodes van iemands leven.
  • Bepaal van tevoren wat je met de muziek wilt bereiken: Wil je iemand in beweging brengen of juist laten ontspannen?
  • Muziek kan ook helpen om zorgmomenten soepeler te laten verlopen.
  • Let goed op de reactie van degene die de muziek luistert, of deze het als prettig ervaart of juist niet.
  • Zelf gaan zingen, dansen of klappen op de muziek kan helpen om de persoon met dementie meer te betrekken bij de muziek.
  • Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen wordt een muziektherapeut vergoed. Deze therapeut kan onderzoeken welke vorm van muziektherapie het beste bij de persoon past en hier een programma voor maken. De casemanager dementie kan u hierin op weg helpen.
  • Radio Remember is een radiostation wat specifiek liedjes afspeelt uit een bepaalde periode. Voor ouderen met dementie zit hier herkenbare muziek tussen. Via een abonnement kan deze radio geluisterd worden, kijk voor meer informatie op www.radio-remember.nl

Ontroerende reacties van mensen met dementie op muziek:

Voormalige Ballerina met Alzheimer Voert ‘Het Zwanenmeer’ Uit”

Muziektherapie helpt ouderen met Alzheimer en dementie langdurige herinneringen terug te roepen

Muziektherapie biedt comfort en kalmeert mensen met verschillende graden van dementie

Bronnen:

Journal of Alzheimer’s Disease

Alzheimer Nederland

Zorgvoorbeter.nl

NPOradio4.nl

Radio Remember

Nieuws

NLDoet 2023 aftermovie!

Wederom was NLDoet een geslaagde dag. We hebben ditmaal voor de groentetuin opnieuw een afrastering gemaakt, de beweegtuin schoongemaakt, een terras afscheiding gemaakt en de…

Lees verder »